Tips: Cara2 Mengawal Aliran Wang PTPTN


Assalamualiakum..
Nk cakap hari ni hepi?err...macam nk blik ja  dok relax kat rumah.
Tapi ramai yang syok gila habis PTPTN dah masuk ke akaun masing2 semalam.so Enjoyyy!.siap dlm updte status"Aku di kuantan!:D"ok time joli2 jugak tp jangan sengkek  nanti2 ni.Fikir untuk jangka masa yang panjang apa yang terjadi terutma budak2 semester 1.First time menikmati duit PTPTN macam aku dulu.Hikhikhikk...(gelak kambing).Benda ni banyak dipolitikan,katanya ptptn akan di mansuhkan,so abaikan ja lah.
Dan sekarang ni ramai budak2 ipta terlompat2 atas katil Yeahh! ptptn dah masukk.

...... tips untuk mengawal pengeluaran wang tersebut..

1-Membuat Pelaburan.
Ok .Ternyata ramai yg terlebih senang dengan duit beriban-riban masuk tertma semester 1.Bawak banyak2 lah menabung sikit dlm bank ASB,dapat jugak faedah dia yadak? Rm 500 ataupun terpulang lah.Aku baru ja bukak akaun bank nih..insyallah untuk masa depan.Berkemungkinan boleh jugak gunakan pd masa yang terdesak nanti kan.

2-Beli barang apa yang perlu saja
Dah dapat duit banyak tu belilah barang keperluan ataupun yang bermanfaattt lah senang katakan.Dah dapat teros p belanja sakn baju sampai 10 helai.Perrgghh!..masa sekrang ni lah  banyak buat perbandingan harga.Janganlah berlagak jadi orang kaya nt pokai takot jual balik la baju tu..hikhikhik...

3-Gunakan perkhidmatan Awam.
Gunakkan perkhdmatan awam,Bas.Jimat duit,jimat minyak kereta moto,Udara pon x lah tercemar.Aku jalan kaki ja p kelas..kedek kedek kedek dah smpai...

4-Takyah beli yang Brand.
Selami nie kita banyak bayar pada brand berbanding dengan kualiti barang itu, yalah nak beli baju yang polo, nak beli bag vinci..ahhh mampu kew ?? nak bergaya tu bertempatlah, pilih ikut kesesuaikan dan cantik. Asalkan nampak menarik dan jenama biasa-biasa pon boleh saja. Nak beli yang mahal-mahal pon tak guna nak tayang pada sapa ?? orang pon meluat tengok


5-Beli makan yang berpada
Sekali nak makan pagi nasik lemak 2 bungkus sekali ayam goreng 4 ketul x cmpur aiq lagi tu.
Ntah2 pagi saja dah rm9.Mewahhnyaa hidupp..ataupon tiap-tiap hari nak makan kfc,mcd,ataupun sewaktu denganya.Alah ,kat rumah x macam tu pon,kan?jimatlah jangan nak beli ikot nafsu.Jaga permkanan dan kesihatan .

p/s: PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI




Maaf kalau ada terkasar bahasa.Sekian.

sukan

Assalamualaikum.

HAHA! Kali ni jom p usha muka lawak atlet  bila bersukan .







Hanya copy paste goggle.Harap maklum.




Maaf kalau ada terkasar bahasa.Sekian.

Kenapa aku malas

Assalamualaikum


Argghhh!.Malasss.!Malas nk masuk poli...dah cuti 2 bulan mai la liatnya nk masuk belajaq blik.
Masuk sem ni sem3,ntah la apa pulak hal kali nih..tinggal bbpa hari g.habih la akuu!..Bila la nk habih belajaq nih!!
Barang pon x beli apa lagi cuma tiket ja dah beli

Malas nk bangun awal2 pagi pergii kelas.Dah la jadual selalu padat.Assignmnt+Projek2 apala bagai.
 macam tak leh  terima kenyataan ja,tapi..tapi apakan daya.Bila nak raya! .Kenapa aku di sini. Kenapa! hee...Hmm Panjang lebar kn aku taip ni padahal cuma nk gitau aku hnya malas nk  nek bas shari suntuk ke poli duduk pulak lama2 dlm bas dah la sejuk dan Aku malas bngun awal2 pagi p kelas tu ja pon...err..



Maaf kalau ada terkasar bahasa.Sekian.

 
copyrightbluered "i'm ATIKAH OMAR"