20 cara buat roomate anda gila!


1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takda org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati”... horee…hang dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 m...init. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya...... hang dah blah dah skrg”

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak… dah merebak!”

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan hang lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi…”

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…!”. bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata “Eh, hang rupanya…”

10. Kata kat roommate “Ada pesanan penting untuk hang”. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap “Eh…aku dah ingat”. Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.

16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd hang.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata “Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la…Macam teknik rebonding…”. Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

19. Masa roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2. bila rumet jaga pakat2 buat x nmpk apa2.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkejut sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat..

MARILAH BERSAMA2 MENCUBA DAN MEMERIAHKAN HIDUP ROOMATE ANDA MUAHAHA

FACEBOoK 

Maaf kalau ada terkasar bahasa.Sekian.

Tips Untuk Elak Akaun Facebook di Hacker



1. Jangan log in melalui link-link yang anda jumpa di mana-mana website. Sila guna link rasmi facebook.

2. Jangan lupa clear chache dan history selepas log out akaun facebook anda.

3. Jangan berkongsi id,email dan password kepada sesiapa sahaja.

4. Jangan tinggalkan akaun facebook anda tanpa di log out terutama bila online di cyber cafe.

 Akhir sekali, sama-samalah share post  Ketahui Bagaimana Hacker Dapat Password & Email Facebook Anda di facebook anda supaya makin ramai yang sedar akan perkara penting ini dan kejadian akaun facebook dihack akan dapat dikurangkan. Amin.

maklumat lebih lanjutt---> (www.ceritamamat.com)

Maaf kalau ada terkasar bahasa.Sekian.

Perlis Indera Kayangan


Image result for perlis

Sebelum menjejak tahun 2006 Negeri perlis dikenali sebagai "Perlis Indera Kayangan" dan sesetengah mengatakan Bumi Kayangan.Pada tahun 2006 Bekas menteri Besar Perlis,Dato Seri Dr. Shahidan Kassim telah mengisytiharkan Perlis sebagai Darul Sunnah, iaitu sebuah negeri ilmu berikutan percambahan institusi pendidikan di Perlis..

Negeri perlis Darul Sunnah adalah negeri terkecil di Malaysia. . Ia terletak di utara Semenanjung Malaysia dan bersempadan dengan Thailand. Jumlah penduduknya dianggarkan seramai 198,335 orang pada tahun 2006 dan menjelang tahun 2011 bancian penduduk seramai 215,495 orang.Mempunyai ladang tebu yang terbesar di Malaysia dengan keluasan 22 ribu hektar.



INFO NEGERI PERLIS

(berdasarkan tahun 2011)
Lagu Negeri : Amin amin ya Rabaljalil ;
Amin amin ya Rabaljalil
Doa hamba yang sangat zalil
Tinggikan daulat serta adil
Kekal perintah Jamalullail
Ibu negeri : Kangar
Bandar diraja : Arau
Panggilan pemerintah :
Raja
Raja : Tengku Syed Sirajuddin Putra Jamalulail
Menteri Besar : Datuk Dr. Md. Isa Sabu
Keluasan : 810 kilometer persegi
Kod Telefon Rumah : 04
No Plat Kenderaan : R
Parti Pemerintahan:Barisan Nasional

SEJARAH NEGERI PERLIS

  Sejarah bermula pada tahun 1821 di mana pada ketika itu berlakunya tindak balas besar-besaran daripada penduduk tempatan ke atas penjajahan Siam ke atas Kedah. Akibat daripada peristiwa tersebut, pihak Siam berundur dan pembesar tempatan telah diberi kuasa untuk mentadbir Kedah, Setul, Kubang Pasu, dan Perlis. Raja Long Krok dilantik sebagai Gabenor di negeri Perlis. Timbalan Gabenor bagi negeri Perlis pada ketika itu ialah Syed Hussin Jamalullail. Inilah detik bersejarah bagi Negeri Perlis di mana telah mendapat pengiktirafan dari status tanah jajahan kepada sebuah negeri naungan.

ASAL NAMA NEGERI PERLIS

1.kononnya nama Perlis itu berasal daripada perkataan Siam iaitu “Phrau Loi” (Maphrau Loi) yang bermaksud kelapa hanyut. Perkataan tersebut telah dipelat dan dipendekkan bunyinya oleh orang Melayu lalu menjadi ‘pereleh’ atau Perlis.
2. Sumber kedua menyatakan bahawa kononnya nama negeri Perlis berasal daripada perkataan ‘peroleh’ yang membawa maksud kurnia daripada kerajaan Kedah.
3.Sumber yang ketiga pula menyebut negeri Perlis mendapat namanya daripada nama sebuah kubur di Bukit Mengulang iaitu kubur Tok Perlis. Kubur tersebut adalah milik seorang tokoh ulama yang terkemuka di Nusantara iaitu Tok Perlis.

FAKTA TENTANG NEGERI PERLIS

1.Negeri perlis adalah negeri terkecil di malaysia.bersempadan Thailand.
2.Terletak di sebelah utara sempadan Thailand dan kedah  di nahagian selatan.
3. Negeri terpanas di Malaysia dengan rekod suhu tertinggi 40.1 darjah celcius pada tahun 1998. Rasanya sekarang lebih panas (2011).
4.Kos  perbelanjaan di perlis jauh lebih murah berbanding dari bandar-bandar besar sperti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur,Ipoh Perak.Manakala Kos sewa rumah juga lebih murah berbanding bandar besar.contohnya:Rumah sewa di taman perumahan antara rm250 ,rm 300>>..
5.Perlis juga jelas dengan sifat semulajadinya yang kecil dan bebas dari kesibukan traffic jerm .
6. Perlis antara pengeluar beras dan gula(tebu) yang terbesar. Kalau pernah pergi ke Padang Besar melalui jalan Chuping, dapat la lihat kawasan tanaman tebu yang seluas mata memandang. Beras ? Sawah padi ada di mana-mana dalam Perlis.
7.Orang perlis ni sebenarnya pemalu..:)ehem2 dan tidak suka dengan masalah lalu lintas yang agak sibuk.
8.Mempunyai loqhat utara apabila berbicara seperti juga di kedah dan peneng.dan tidak suka loqhatnya dipermain-mainkan oleh orang lain,sesungguhnya bangga dengan loqhat sendiri..hang ado?!
9.Sesungguhnya Negeri Perlis Darul Sunnah   adalah sebuah negeri yang indah permai lagi mempersona..

Dialek Perlis
Bahasa Melayu Piawai
Hang
Awak,kamu
cek
Saya,aku,kamu
Depa
Mereka
hangpa
kalian
sepa(hanya digunakkan sesetengah tempat)
kami
Pi
Pergi
Awat/pasepa
Kenapa
La
Sekarang
Sat
Kejap,sebentar
Mengkala
Bila.apabila
Ketegaq
Degil,keras kepala
Jom(digunakkan secara meluas dalam bahasa melayu)
Ayuh ,mari
Kot(digunakkan secara meluas dalam bahasa melayu)
Mungkin.barangkali
Gerek
Basikal
Mertun
Tukul
Tenggalung
Baling
Ghabat
Panjat
Ligan
Kejar
Loqlaq
Tak senonoh
Ketit
Gigit kecil
Tokak
Gigit
berlemuih
Comot
mai
Datang sini.mari





: x sangka aku cerita panjang lebaq. sejarah plak tuh.














 

Maaf kalau ada terkasar bahasa.Sekian.

TERSENYUMLAH ALLAH D SISIMU DAN SAYANG AKANMU:)



Saat kau duduk santai dan menikmati harimu, tiba-tiba kamu terpikirkan ingin berbuat sesuatu kebaikan untuk seseorang?

Itu adalah Allah...
Yang sedang berbicara denganmu dan mengetuk hatimu...
(QS 4:114 , 2:195 , 28:77)

Pernahkah...
Saat kau sedang sedih... kecewa... tetapi tidak ada orang di sekitarmu yang dapat kau jadikan tempat curahan hati?

Itulah saatnya di mana Allah...
ingin agar kamu berbicara padaNYA...
(QS 12:86)

Pernahkah...
Kamu tanpa sengaja memikirkan seseorang yang sudah lama tidak bertemu dan tiba-tiba orang tersebut muncul atau kamu bertemu dengannya atau menerima telepon darinya?

Itu adalah Kuasa Allah yang sedang menghiburmu. Tidak ada namanya kebetulan...
(QS 3:190-191)

Pernahkah...
Kamu mengharapkan sesuatu yang tidak terduga... yang selama ini kamu inginkan... tapi rasanya sulit untuk didapatkan?

Itu adalah Allah...
Yang mengetahui dan mendengar suara batinmu...
(QS 65:2-3)

Pernahkah...
Kau berada dalam situasi yang buntu... semua terasa begitu sulit... begitu tidak menyenangkan... hambar... kosong... bahkan menakutkan...?

Itu adalah saat di mana Allah mengijinkan kamu diuji, supaya kamu menyadari KeberadaanNYA. Karena DiA tahu kamu sudah mulai melupakanNYA dalam kesenangan...
(QS 47:31 , 32:21)

Sering Allah mendemonstrasikan KASIH dan KUASANYA di dalam area, di mana saat manusia merasa dirinya tak mampu.

Apakah kau pikir tulisan ini hanya iseng terkirim padamu...?

TIDAK! Sekali lagi TIDAK ada yang kebetulan...

Beberapa menit ini tenangkanlah dirimu...

Rasakan kehadiran-Nya...


Dengarkan suara-Nya yang berkata:

"Jangan Khawatir ,AKU ada disini bersamamu..!"
(QS 2:214 , 2:186, 50:16)

Tersenyumlah...:)

GOD KNOWS what is the BEST for you. Because Allah loves you more than you love yourself...
(QS 2:216 , 6:12)

p/s:Maha benar Allah atas segala firman-Nya :') :') copy

Maaf kalau ada terkasar bahasa.Sekian.

KELEBIHAN SEORANG PEROKOK

assalamualaikum wahai reader sekalian..
wah.. jangan disangka orang merokok nie takde kelebihan taw.. kelebihannya memang takde bagi orang yang tak merokok.. nak tahu? tapi sebelum tue kene la tahu apa yang ada dalam sebatang rokok kan?
  1. Sianida adalah senyawa kimia yang mengandung kelompok cyano.
  2.  Benzene juga dikenal sebagai bensol merupakan senyawa kimia organik yang mudah terbakar dan cairan tidak berwarna.
  3. Cadmium sebuah logam yang sangat beracun dan radioaktif yang ditemukan baterai. 
  4. Metanol (alkohol kayu) adalah alkohol yang paling sederhana yang juga dikenal sebagai metil alkohol.
  5. Asetilena (bahan bakar yang digunakan dalam obor las) merupakan senyawa kimia tak jenuh yang juga merupakan hidrokarbon alkuna yang paling sederhana.
  6. Amonia ditemukan di mana-mana di lingkungan tetapi sangat beracun dalam kombinasi dengan unsur-unsur tertentu.
  7. Formaldehida cairan yang sangat beracun yang digunakan untuk mengawetkan mayat.
  8. Hidrogen sianida adalah racun yang digunakan sebagai fumigan untuk membunuh semut. Zat ini juga digunakan sebagai zat pembuat plastik dan pestisida.
  9. Arsenik adalah bahan yang terdapat dalam racun tikus.
  10. Tar adalah bahan membuat jalan raya
  11.  Karbon Monoksida adalah bahan kimia beracun ditemukan dalam asap buangan mobil.
ok sekarang..jom tengok apa kelebihannya…

















special tak?? tahniah kepada perokok sebab menjadikan diri anda seorang yang special.. dan tahniah juga sebab anda menjadi orang yang menyedut asap bukan oksigen.. :)

Maaf kalau ada terkasar bahasa.Sekian.

 
copyrightbluered "i'm ATIKAH OMAR"